Kalastajan vaatetus & jalkineet

Kalastus harrastuksena on loputtoman vaihteleva. Talvella voi pilkkiä jäältä ja vesien ollessa auki vetää uistinta ja heittää virveliä tai vaikkapa vain istua ongella soutuveneessä. Aina ei ole tärkeintä kalan saaminen, vaan kalastus voi olla myös eräänlaista mietiskelyä ja hiljentymistä ja kalan saaminen iloinen yllätys.

Erilaisia kalastustapoja on valtavasti, ja oli sitten aloittelija tai narrannut kaloja jo vuosikymmeniä, löytyy esimerkiksi Kalastus-sivustolta vinkkejä, ohjeita ja neuvoja kaikkeen kalastamiseen liittyvään. Olipa kalamiehen taso sitten mikä tahansa, olisi aina kuitenkin hyvä pukeutua asianmukaisesti ja turvallisesti.

Pukeudu oikein

 

Kalastaa voi vesillä tai maalta, esimerkiksi laiturilta, joentörmältä tai rantakalliolta onkien tai virveliä heittäen. Jos kalastelee yksinään kotirannan pientareelta, riittää vaatetukseksi säänmukaiset tavalliset arkivaatteet. Jos mukana on kaveri kalastamassa lähietäisyydellä, olisi Close up top view of fishing fly reel, landing net, creel and assorted flies, with partial cork handled pole on rustic wooden boardshyvä pitää silmät suojattuna silmä- tai aurinkolasein tai esimerkiksi lippalakilla, sillä vaikka olisi miten kokenut kalamies, saattaa uistimen koukku heitettäessä osua väärään paikkaan.

Lähdettäessä kalastamaan vesille, järvelle, merelle tai jokeen, nousevat vaatimukset varusteidenkin suhteen. Tärkeimpiä ominaisuuksia kalastajan vaatetuksessa ja jalkineissa ovat tällöin vedenkestävyys ja lämpimyys. Samalla kalareissulla saattaa sekä aurinko paistaa että sataa kaatamalla, joten kannattaa varustautua molempiin. Jos kalastetaan joessa, ovat kahluusaappaat tietenkin ehdottomat. Ja jos kala syö, syövät myös hyttyset, joten niihin kannattaa varautua ja erilaisilla erävarusteita myyvillä liikkeillä onkin yleensä valikoimissaan myös hyttysverkkoja, -hattuja ja -takkeja. Myös kalastusliivi on käytännöllinen, sillä sen moniin taskuihin saa mahtumaan kaikki kalastuksessa vaadittavat pikkutarvikkeet.

Vaativa meri-ilmasto

Lähdettäessä merille kalastamaan, nousevat myös vaatimukset vaatetuksen ja jalkineiden suhteen, sillä vaikka maissa pitäisi vain Vagabond merkkisiä kenkiä, täytyy merellä olla jalassa kalastamiseen sopivat saappaat. Merellä myös tuulee aina, joten vaatetuksessa kannattaa muistaa yhdessä vedenkestävyyden kanssa myös tuulenpitävyys. Pipo ja hanskatkaan eivät ole liioittelua. Vastuullinen kalastaja varoo kovaa aallokkoa ja tutustuu sääennusteeseen tarkoin. Ja vaikka sanotaan, että tuulinen ja tihkuinen sää on paras kalastussää, ei kova tuuli takaa kalaonnea.

Merellä kalastettaessa täytyy varustautua myös veden varaan joutumiseen, joten pelastusliivit täytyy olla päällä. Hyvä vaihtoehto pelastusliiveille ovat erilaiset kelluntahaalarit, -takit- ja -housut, jotka ovat lämpimiä ja parhaimmillaan myös sateenkestäviä.

Talvella pilkkimään lähdettäessä täytyy kiinnittää ensisijaisesti huomiota jalkoihin, sillä ne alkavat palella ensimmäisinä. Vedenpitävät talvisaappaat ovatkin paras vaihtoehto ja pitävät kalastajan jalat lämpiminä kotiin saakka, jossa voikin sitten tehdä itse pyydetyistä kaloista maittavan aterian.

Leave a Reply

mts_best