Laatu-apajat: parhaimmat kalastuspaikat kotimaassa

Suomi on maailman vesistöisin maa – mikä sen inspiroivampaa kalastusta ajatellen. Kalastaminen missä tahansa käy nautinnollisesta ajanvietosta tai eräretkeilystä. Anna itsellesi laatuaikaa, pidä hauskaa seurassa, tai tarjoa perheellesi ikimuistoinen kokemus. Maamme tarjoaa vivahteikkaat ja monipuoliset mahdollisuudet! Halusipa sitten heittokalastaa, harrastaa vetouistelua tai perhokalastaa, Suomesta löytyy henkeäsalpaavia vesistöjä juuri sinua varten.

Lapin ja Pohjois- Suomen saalisvarmat vesistöt

Jylhät, kauniit maisemat innoittavat kokeneenkin kalastajan. Lapista löytyy Suomen parhaat lohen ja harjuksen kalastuspaikat, eivätkä yli kilon kokoiset harjukset ole yllätys. Talvella yli metrin paksuisen jään alla odottavat lohet, harjukset ja taimenet, kun kalastusmuotona toimii pilkkiminen.

Lapin erikoisuus on rautu, jonka pyytäjät suunnistavat Inarinjärvelle, Kilpisjärvelle tai Tunturi- Lapin pienvesiin. Lapin alueella riittää hyviä siikavesiä.

Iijoki tarjoaa muun muassa harjusta, Torniojoki lohta, harjusta ja haukea. Tenojoesta saa lohen ja harjuksen lisäksi meritaimenta. Tenojoki on Euroopan tuottoisin lohijoki. Kuusamon Kitka, Oulanka ja Kuusinki, joista voi pyytää muun muassa siikaa, haukea ja taimenta. Jokien varrella on laavuja, reittejä, veneenlaskupaikkoja ja majoitusta.

Järvi-Suomen upeisiin maisemiin kalastamaan

Järvi-Suomea voi huoletta kutsua kalastajan paratiisiksi. Sen lämminhenkiset, kauniit maisemat rauhoittavat sielun kuin sielun ja tarjoavat monipuoliset kalastusmahdollisuudet. Kaikki alueen järvet ovat hyviä haukikohteita, eikä mitään tarvitse nostaa ylitse muiden.

Fisherman with rod in the boat on the pond at sunny day

Kuhavesistä parhaimmat ovat Tampereen suuret järvet kuten Kyrösjärvi ja Pyhäjärvi. Saimaan alueelta voi kehua Pyhäselän sekä Haukiveden aluetta ja Mikkelin suunnalta Kyyveden aluetta.

Koskikalastusta ajatellen Järvi-Suomi on oiva vaihtoehto. Sen järvet muodostavat reittivesiä ja vesistöt yhtyvät toisiinsa kapeikoissa, jolloin vedet puristuvat järveen kohisevana koskena. Jos pitää heitto- ja perhokalastuksesta, runsaat kosket ovat oivallisia paikkoja taimenen, kirjolohen ja harjuksen pyytämiseen. Pielisen itäpuolen kosket ovat tunnetuimpia virtakalastuskohteita.

Järvi- Suomessa valitaan yleensä majoituskohteeksi järven rannalla sijaitseva mökki, jolloin kalastamaan voi lähteä silloin kun huvittaa ja nauttia luonnon kaikista antimista.

Kalapaikka kaupunkien kupeessa

Etelä- Suomessakaan kalaan ei ole pitkä matka. Siellä yhdistyvät luonto ja kaupungin vilske – voit nauttia sekä aktiviteeteista ja arjesta, että poiketa pikaisesti kalaan.

Itämeren saaristo on kalastuksen kannalta merkityksellisin alue eteläisessä Suomessa. Saaristomeren ja Suomenlahden muodostama Euroopan suurin saaristoalue tarjoaa mahdollisuuden makean veden kaloja. Itämeren vesi on murtovettä ja saaliiksi saa myös merikaloja, kuten kampelaa.

Unohtumattoman kaunis saaristoalue on kalastajalle mahdollisuus. Kuha-, hauki-, ja ahvenkannat mahdollistavat vahvuudessaan ympärivuotisen kalastuksen. Saaliikseen voi saada myös siikaa, meritaimenta, madetta, silakkaa, erilaisia särkikaloja ja merilohta. Tältä alueelta napataan eniten yli kymmenkiloisia haukia.

Alueella on runsaasti pieniä järviä, joista etenkin Lohjanjärvi tunnetaan kuhistaan ja Kymenlaaksossa sijaitseva Vuohijärvi isoista lohikaloistaan.

Länsirannikko ja lakeuden kutsu

Pohjanlahden lakeuksien kupeessa viihtyvät useimmat makean veden kalat. Saaristoalueet ovat hienoja paikkoja hauenkalastukseen ja se on ahvenen lisäksi tärkein urheilukalastuksen saalislaji rannikolla.

Merenkurkun saaristo Vaasan edustalla on maankuulu ahvenistaan ja sen lisäksi täynnä haukea. Mielenkiintoisia kohteita ovat myös Merikarvian Ouran saaristo, Pietarsaaren, Kokkolan saaristo, Rauman saaristo sekä Porin pohjoispuolella sijaitseva Ahlaisten saaristo, jonka kalasto on todella monipuolinen.

Säkylän Pyhäjärvi sekä Lestijärvi ovat tunnettuja isojen haukien ja ahvenien kalastuskohteita. Kuhaa saa haukien ja ahvenien lisäksi Isojärvestä, Lappajärvestä ja Pohjanmaan Pyhäjärvestä. Uljuan tekoallas on saanut viime vuosina mainetta isoilla mateillaan ja tekoaltaiden haukikannat ovat vahvat.

Leave a Reply

mts_best