Miksi kalastus on suosittu harrastus?

Ammattikalastajia on Suomessa enää kourallinen, vaikka muinaiset suomalaiset elättivätkin itsensä pitkälti kalastuksen, keräilyn ja metsästyksen turvin ennen maanviljelytaidon oppimista. Harrastuksena kalastus on kuitenkin edelleenkin kovin suosittu harrastus. Syitä tähän on monia. Kerromme tässä artikkelissa syitä, joiden vuoksi kalastus on vielä nykyäänkin niin suosittu harrastus ja miksi se houkuttelee myös nuoria.

Kalastus ei ole kaikista kalleimpia harrastuksia

Kalastus ei yllä aivan kaikista kalleimpien harrastusten joukkoon. Esimerkiksi kilpatason jalkapalloharrastuksen, jääkiekon tai ratsastuksen rinnalla se on melko edullinen harrastus. Kuitenkin esimerkiksi köyhän perheen lapselle tai nuorelle asianmukaisten kalastustarvikkeiden hankkiminen voi olla haastavaa. Toisinaan myös aikuinen aloitteleva harrastaja saattaa joutua turvautumaan lainaan saadakseen hankittua harrastuksessa tarvitsemansa tarvikkeet. Ja kun kalastuskuume iskee, madaltuu lainanottamisen kynnys. Erilaisia lainavaihtoehtoja voi vertailla esimerkiksi osoitteessa www.sambla.fi, joka kerää yhteen tarjolla olevia erilaisia vaihtoehtoja. Näin vertailu on entistä helpompaa ja nopeampaa.

Kalastus tuo elämään jännitystä

Jos aivan rehellisiä ollaan, on monen arkielämä melko tylsää eikä se juurikaan sisällä jännitysmomentteja. Tästä syystä moni hakee elämäänsä jännitystä erilaisten harrastusten kautta. Kalastus onkin hyvä keino hakea elämään jännitystä, sillä kalan kiinni saaminen on aina yhtä jännittävää. Moni muistaa lapsuudesta varmastikin sen, miltä tuntui seurata vedessä kelluvaa ongenkohoa ja miltä tuntui, kun koho alkoi vajota hitaasti pinnan alle näykkimisen merkiksi.

Kalastuksen jännittävyyteen liittyvä elementti ei ole jäänyt huomaamatta myöskään erilaisilta pelialan toimijoilta, sillä kalastusaiheisia pelejä on tarjolla pilvin pimein. Jos siis et pääse oikealle kalaretkelle, voit narrata kaloja myös verkossa kotiruudun äärellä.

Kalastus auttaa vaalimaan luontoyhteyttä

Kalastus tapahtuu luonnon keskellä ja se auttaa osaltaan ymmärtämään luontoa. Se voi myös auttaa alan harrastajaa vaalimaan omaa luontoyhteyttään ja suhdettaan luontoon. Esimerkiksi erilaisia vaappuja tehtäessä tulee vaapuntekijän tietää, millaista ruokaa saaliskalat yleensä suosivat ja pyrkiä sitten jäljittelemään tämän ruoan ulkonäköä. Asioihin tutustuminen lisää luontotietoutta ja monet alan harrastajat tekevätkin vaappunsa ihan itse.

Kalastuksen aikana saa myös reippaasti raitista ilmaa. Tämä voi auttaa rentoutumaan ja unohtamaan hetkeksi arjen murheet. Oman stressitason laskeminen edes hetkeksi on tärkeää, sillä kiireinen ja hektinen elämänrytmimme voi nopeasti kiihtyä niin kiireiseksi, ettei pysähtymiselle oikein tunnu olevan aikaa eikä tilaa. Tämä saattaa johtaa nopeasti ihmisen loppuunpalamiseen eli burn outiin, millä voi olla vaarallisia ja kauaskantoisia seurauksia.

Kalastus auttaa rentoutumaan

Kuten edellä jo mainittiin, auttaa kalastus luontoyhteytensä kautta rentoutumaan. Esimerkiksi perinteinen mato-onginta on erityisen rentouttavaa ja sen aikana on mahdollista suorastaan vajota omiin ajatuksiin. Tällaiset pysähtymismahdollisuudet ovat nykyihmisille erityisen tervetulleita.

Kalastuksen kautta voi löytää uusia ystäviä

Ystävien löytäminen voi aiheuttaa tietyissä tilanteissa haasteita. Ehkä olet juuri muuttanut uudelle asuinalueelle, etkä vielä tunne sieltä ketään. Ehkäpä tämä seutu on kovin kuppikuntainen syrjäseutu, jonka ihmisiin on erityisen vaikea tutustua. Harrastukset voivat kuitenkin tarjota yhteisen puheenaiheen ja mahdollisesti auttaa tutustumisessa. Ehkäpä voit hypätä uusien naapuriesi kanssa kalastusveneeseen ja lähteä yhteiselle kalastusretkelle, jonka aikana voitte tutustua toisiinne paremmin. Tai ehkäpä voit lahjoittaa kalasaaliisi naapurin yksinäiselle mummolle, josta löydätkin tätä kautta mukavan juttukaverin.

Leave a Reply

mts_best