Näin pukeudut sään mukaisesti kalastusretkelle

Mikäli kalastus on hiukankin tuttua puuhaa jo ennestään, on varmasti tiedossa myös se, kuinka tärkeää on pukeutua oikein kalastamaan lähdettäessä. Vaikka mato-ongella laiturinnokassa istuessa yllä voi olla vaikkapa vain uimapuku, koskevat vaatetusta aivan eri vaatimukset silloin kun kalastamaan lähtee koko päiväksi haastavampiin olosuhteisiin. Esimerkiksi loppusyksyllä joella virvelöidessä on kiinnitettävä huomattavasti enemmän huomiota pukeutumiseensa, ja silloin on fiksua panostaa laadukkaaseen vaatekertaan. Kalastaminen on monin verroin hauskempaa silloin kun pysyy lämpimänä ja kuivana koko päivän ajan.

Kuinka valita sopivat vaatteet kalastukseen?

Vaikka markkinoilta löytyy myös erityisesti kalastukseen suunniteltuja vaatteita ja varusteita, eivät ne ole aivan välttämättömiä onnistuneen ja mukavan kalastusreissun kannalta. Monet nykypäivän tyylikkäät urheiluvaatteet soveltuvat erinomaisesti myös kalastukseen säästä riippumatta, kunhan niistä löytyvät kaikki tärkeät ominaisuudet. Esimerkiksi https://www.aimn.fi tarjoaa runsaasti kestäviä ja tyylikkäitä urheiluvaatteita, jotka soveltuvat mainiosti myös kalastajien vaatekaappeihin.Etenkin aloitteleville kalastajille oikeanlaisten vaatteiden valitseminen ei aina ole helppoa. Toisin kuin useimmat urheilulajit, kalastusta harrastetaan hyvin vaihtelevissa sääolosuhteissa ja usein jopa vuoden ympäri. Koska kalastusreissu kestää usein vähintään muutaman tunnin, on kalastajan syytä suojautua niin sateelta kuin tuuleltakin, mikäli sellaista on päiväksi luvattu. 

Seuraavaksi esitellään lyhyesti joitain tärkeimpiä ominaisuuksia, joihin on syytä kiinnittää huomiota kalastusvaatteita hankittaessa.

Runsaasti liikkumisvaraa

Ensinnäkin kalastuksessa käytettävien vaatteiden tulee olla mukavia ja mahdollistaa liikkuminen vaivattomasti. Vaikka kalastusta pidetäänkin usein lajina, jossa ei tarvitse tehdä muuta kuin seistä ja heitellä uistinta, on liikkumisvara todella tärkeää tosi paikan tullen. Etenkin jos vieheeseen iskee kiinni isompi vonkale, on tärkeää, että vaatteet joustavat tarpeen mukaan kalaa ylös kiskottaessa.

Veden- ja tuulenpitävyysParhaat kalastuspäivät eivät välttämättä ajoitu poutapäiviin, vaan joskus myös tihkusateella voi tärpätä. Siksi onkin tärkeää pukeutua vaatteisiin, jotka suojaavat sateelta ja pitävät samalla lämpimänä koko päivän ajan. Monet laadukkaat urheiluvaatteet ovat muutenkin vettä ja tuulta pitäviä, joten ne soveltuvat erinomaisesti myös kalastajien käyttöön. Etenkin viileämmällä säällä kannattaa pukea ylle kevyt mutta lämmin takki, joka pitää tuulen ja kosteuden loitolla.

Myös jalkineiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Ellei kalastaminen tapahdu tasaisella alustalla, eivät sandaalit välttämättä ole paras mahdollinen valinta. Jykeväpohjaiset ja pitävät kengät ovat huomattavasti turvallisempi vaihtoehto. Vaikka monet suosivatkin villasukkia kenkien sisällä kalastaessaan, voivat sadesäällä nopeasti kuivuvat ja kevyet polyesterisukat olla parempi valinta. Eri materiaaleihin on muutenkin hyvä kiinnittää huomiota vaatetusta ja asusteita valittaessa.


===Väritys===

Vaikka vaatteiden väritys ei välttämättä tule heti ensimmäisenä mieleen kalaan lähdettäessä, voi silläkin olla merkitystä. Kalat kykenevät yllättävän hyvin havaitsemaan liikettä vedenpinnan yläpuolella, joten kirkuvanpunainen tai räikeällä kuvioinnilla varustettu takki ei välttämättä ole paras vaihtoehto kalareissulle. Pyri ennemminkin valitsemaan ympäristöön sulautuvia neutraaleja värejä, jotka kiinnittävät mahdollisimman vähän kalojen huomiota itseensä. Usein neutraalinsävyiset urheiluvaatteet soveltuvat moneen muuhunkin liikuntaan, joten ne ovat fiksu ja monikäyttöinen valinta.

Leave a Reply

mts_best