Suunnittele itsellesi oma kalastusmökki

Vielä noin 200 vuotta sitten erilaiset kalastusmajat olivat hyvin yleisiä ja varsinkin saaristossa kalastus oli tärkeä elinkeino. Moni meren lähellä asuva oli tavalla tai toisella riippuvainen kalastuksesta ja usein ammattikalastajat majoittuivat omissa kalastusmajoissa tai -mökeissä koko kalastuskauden ajan. Nykyisin ammattikalastus on vähentynyt ja tehostunut, joten varsinaisille kalastusmökeille ei enää ole samanlaista tarvetta. Niitä näkeekin enimmäkseen historiallisina muistomerkkeinä ja vanhoissa kalastajakylissä osa niistä on museokäytössä.

Innokas kalastaja tarvitsee oman kalastusmajan

Se, että kalastusmajat ja -mökit kuuluvat pian historiaan, ei tarkoita sitä, etteikö innokas kalastuksen harrastaja voisi rakentaa tällaista itselleen harrastuskäyttöä varten. Projektin voi toteuttaa esimerkiksi tutun kalaporukan yhteistyönä tai yksin, riippuen siitä onko itsellä jokin vakiopaikka kalastukselle, ja minkälaiselle paikalle on tarvetta.

Mikäli kalastaja haluaa oleilla mökillä viikkoja, kannattaa sijoittaa kunnolliseen rakentamiseen niin talon kuin ympäröivänkin alueen suhteen. Esimerkiksi laadukkaat pihakivet tuovat tyyliä ja auttavat pihan ylläpitoa, jonka lisäksi niillä käveleminen on miellyttävää ja säästää nurmikon leikkuulta. Lisäksi mökillä on hyvä olla lämpöeristys ja tarpeet ruoanlaittoon ja peseytymiseen, jos tarkoitus on viettää siellä pitkiä aikoja.

Mikäli taas mökin tarkoituksena on tarjota lähinnä sisätila huonoilla säillä ja paikka, jossa voi säilyttää kalastustarvikkeita, eivät vaatimukset luonnollisesti ole yhtä kovat. Mökki ei välttämättä tarvitse esimerkiksi sähköä tai juoksevaa vettä, vaan riittävä tila välineille ja erillinen lepoalue riittävät. Tämä on hyvä ratkaisu erityisesti silloin kun kalastuspaikka sijaitsee lähellä omaa kotia. Mökin etu on kuitenkin se, että sinne voi jättää omat kalastusvälineet ja ne odottavat siellä valmiina, kun seuraavan kerran haluaa lähteä kalaan.

Vaihtoehtoja kalastusmökeille on runsaasti ja tärkeintä on löytää sellainen, joka vastaa omia tarpeita. Hyvinkin vaatimaton ratkaisu voi olla itselle täydellinen, kunhan se vain täyttää tietyt standardit. Oma kalastusmökki tarjoaa monelle kalastajalle pienen pakopaikan, jonne voi vetäytyä aina silloin tällöin omaan rauhaan, hyviä kalansaaliita odotellessa.

Leave a Reply

mts_best